Lesetips fra Biblioteket

Gratis e-bøker og lydbøker for flerspråklige lesere

Gratis e-bøker og lydbøker for flerspråklige lesere

Selv om biblioteket er stengt finnes det en rekke gratis e-bøker og lydbøker tilgjengelig på nett også på andre språk enn norsk! Vi anbefaler disse tre nettstedene for flerspråklige lesere. Du kommer direkte til nettstedet ved å trykke på nettstedets navn.

Even though our library is closed for the time being, there’s a lot of online options. In languages other than Norwegian as well! Below we reccommend three websites offering e-books and audiobooks in many different languages. Links are in the site name.

Verdensbiblioteket kan du strømme e-bøker og lydbøker på arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, tigrinja, tyrkisk, persisk og somali. Å opprette en bruker ved Verdensbiblioteket er gratis. Alt du trenger er en gyldig e-postadresse.

On the site Verdensbiblioteket e-books and audiobooks are available for free in arabic, bosnian/croatian/serbian, tigrinja, turkish, persian and somali. Creating a user is free, all you need is to be in Norway and use a valid e-mail. 

LibriVox finner du gratis lydbøker. De fleste titlene er på engelsk, men du finner også enkelte titler på blant annet fransk, tysk, italiensk og spansk.

At LibriVox audiobooks are available for free. Most titles are in english, but you can find some books in other languages as well, i.e. french, german, italian and spanish.

Project Gutenberg finner du gratis e-bøker. Også her er de fleste titlene på engelsk, men du finner også titler på fransk, tysk og portugisisk.

At Project Gutenberg e-books are available for free. Here as well the titles are mostly in english, but other languages are available. 

Oppdatering/Edit:
Audible Stories ligger lydbøker på engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk tilgjengelig. Disse passer for barn i alle aldre.

At Audible Stories audiobooks for children of all ages are available for free in english, german, french, spanish and italian.

Billedbøker tilpasset unntakstilstanden

Billedbøker tilpasset unntakstilstanden

Er du hjemme med de minste og lurer på hva dere burde lese nå?

Her kommer det tre tips tilpasset unntakstilstanden vi er i. Alle reagerer forskjellig i vanskelige situasjoner, så disse tre billedboktipsene er tilpasset tre ulike behov. Bøkene kan leses gratis på nettet. Du kommer rett til boka hvis du trykker på boktittelen!

Har dere behov for å le og tenke på noe annet?

For mange barn (og voksne) kan dette være en tid der det er behov for å lese noe morsomt for å ikke tenke på det som er skummelt. Og hva er morsommere enn bæsj? I «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» av Werner Holzwarth følger vi muldvarpen i hans forsøk på å finne ut hvem som har bæsjet på hodet hans.

Har dere behov for å snakke om frykt? 

For mange kan det også være fint å snakke om frykt i denne situasjonen. Det kan være fint å lese om noen andre som også er redde, for alle blir redde av og til. I «Frosken er redd» av Max Velthuijs blir alle dyrene redde, men heldigvis kan de trøste hverandre.

Er hjemmesituasjonen mer kaotisk enn vanlig? 

For mange er situasjonen hjemme mer kaotisk enn vanlig. Da kan det være fint å lese om foreldre som gjør så godt de kan. Den morsomme boken «Løvepappa og de sju ungene» av Janosuh handler om Løvepappa som er hjemme med de sju løveungene mens Løvemamma er på jobb. Løvepappa prøver så godt han kan å gjøre alle løveungene glade enten de vil dra ut i verdensrommet, starte en revolusjon mot de voksne eller tisse ut av vinduet.

Oversatte anbefalinger fra Bokhylla.no

Oversatte anbefalinger fra Bokhylla.no

Nasjonalbibliotekets tjeneste bokhylla.no består av bøker som har blitt skannet for historisk oppbevaring og blitt tilgjengelig for publikum etter opphavsperioden til publikasjonen har gått ut. Ikke alle titler er tilgjengelig for alle, men det finnes mange skatter blant utvalget!

Vi har plukket frem 3 oversatte titler vi anbefaler å lese, og alt du trenger er å være tilkoblet internettet på en norsk IP-adresse for å ha tilgang til disse titlene.

Anne fra Bjørkely

Denne flotte historien av Lucy Maud Montgomery fra Canada har nok en gang blitt aktuell gjennom Netflix-serien «Anne with an E». Denne norske oversettelsen fra 1985 ligger tilgjengelig på bokhylla og kan nytes av alle aldre.

Stolthet og Fordom

Denne kjente historien av Jane Austen går aldri ut på dato. Dette er en av de bøkene man bare må oppleve i løpet av livet. En god klassiker å ha under ermet, samt en flott leseopplevelse. Den oversatte utgaven fra 1997 ligger tilgjengelig på bokhylla.no, sammen med flere andre av Austens kjente fortellinger.

Eventyret om Petter Kanin

For mange ligger det mye nostalgi i fortellingene til fantastiske Beatrix Potter om små søte dyr og deres hverdagsliv. Søker du på Beatrix Potter på bokhylla.no finner du mange av disse bøkene tilgjengelig og kan nyte de sammen med barna eller alene.

Vi håper disse anbefalingene kommer til gode våre flotte bibliotekbrukere! Ikke nøl med å utforske hva nasjonalbiblioteket har å by på, for det finnes så mangt. Har du problemer med å finne en tittel, prøv å søke med forfatternavn i stedet. Vi anbefaler å bruke bokhylla med nettbrett om du har dette tilgjengelig.

Trykk på overskriftene for å bli sendt til hver av titlene på bokhylla.no