Digitalarkivet

Digitalarkivet er en tjeneste fra Arkivverket som gjør digitalt kildemateriale tilgjengelig på nett. Det er åpent for alle og gratis å bruke. Arkivverkets samlede mål er å ta vare på samfunnets felles hukommelse, og samtidig gjøre den tilgjengelig for allmennheten. Digitalarkivet brukes mye i slektsgranskning og mest brukt er kanskje folketellingene. Du kan imidlertid søke i et stort utvalg kilder, se bilder og finne lydklipp i digitalarkivets rikholdige arkiv som blir større og større for hver dag.

Digitalarkivet

Søk i Digitalarkivet

Krigsseilerregisteret

Krigsseilerregisteret er et nasjonalt nettbasert register med målsetning om å registrere alle norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten under andre verdenskrig 1939-1945, altså mens Norge var nøytral 1939-1940, for Nortraship i den norske uteflåten og i hjemmeflåten i tysk-okkuperte Norge 1940-1945. Arbeidet er pågående og siden oppdateres fortløpende.

Aviser i Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets avissamling er så godt som komplett fra 1763 og fram til i dag. Samlingen består av ca 50 000 bind, og inneholder både riksaviser og lokalaviser. Haugesunds Avis kan leses i fulltekst fra 1908 til 1922. 1923-2016 er scannet men ikke tilgjengelig i fulltekst. Dette betyr at man kan søke i avisen, men selve artiklene må bestilles gjennom biblioteket eller letes opp her på mikrofilm eller i de innbundne avisene i bibliotekets arkiv.

Gravminner

Gravminner er en gratis tjeneste DIS-Norge, Slekt og Data, tilbyr for å gjøre slektsforskning enklere for alle som leter etter sine forfedre. Gravminner gir deg en unik mulighet til å finne slektninger i perioden etter år 1900, hvor tilgangen til kirkebøker og folketellinger er begrenset. Databasen bygd opp av frivillige over tid og har i dag over 2,6 millioner registrerte poster og unike bilder av gravminner. Gravminner er under kontinuerlig arbeid og ​basen er ikke komplett.

SØK I

Her kan du søke i bokhylla.no, Lokalhistoriewiki og privat arkivmateriel som finnes på Nasjonalbiblioteket. Vær obs på at trefflisten du får opp viser deg alle treff fra en kilde i lista før du får treffene fra neste kilde;

SØK I

Dette er et billedsøk som indekserer informasjon fra basene digitalt museum, nasjonalbibliotekets billedbase, Kvinnherad billedbase, Bømlo billedbase og kulturminnebilder:

Slektsgransking og opphavsrett

Etterhvert som flere og flere leter etter sin slekt og sin historie legges det også ut mer og mer digitalisert materiale på nett. Samtidig med at vi tilgjengelig gjør materiale er det viktig å vite hva man har lov til å dele fritt, og hva som overskrider personvernet satt av Åndsverkloven. Bilder, personopplysninger og lignende kan være underlagt restriksjoner.

Datatilsynet har samlet noen hensyn på sine sider.

Haugesunds avis

Vi har h-avis på mikrofilm fra 1895-2013, samt i papir fra 1895 til og med i dag. Avisene kan brukes på biblioteket, men lånes ikke ut.

Ettersom Haugesunds avis ikke er digitalt tilgjengelig er det ikke mulighet til å søke opp fulltekstartikler på internett. Man kan imidlertid bruke Nasjonalbibliotekets avistjeneste til å søke i avisen, men selve artiklene må bestilles gjennom biblioteket eller lettes opp i våre arkiver.

PS Se også vårt utklippsarkiv hvis du leter etter artikler om et spesielt emne!

Biblioteket kjøper inn alt av bygdebøker for vestlandet og store deler av resten av landet. Her er en oversikt over bygdebøker for Rogaland;

Haugalandet

Haugesund
Karmøy
Tysvær
Bokn
Vindafjord
Utsira

Ryfylke

Sauda
Suldal
Hjelmeland
Finnøy
Rennesøy
Strand
Forsand
Kvitsøy

Jæren

Randaberg
Klepp
Gjesdal
Sandnes
Stavanger
Sola
Time

Dalane

Bjerkreim
Eigersund
Lund
Sokndal

Gamle kart

Biblioteket har kjøpt inn kopier av historiske kart som eies av Kartverket. Per idag har vi kart fra Skåre og Haugesund og venter på kart fra Karmøy. Målet er å utvide samlingen til også å gjelde Sveio, Tysvær og hele Karmøy. Kartene daterer tilbake til 1700-tallet, og frem til slutten av 1800-tallet.

Kartene kan også ses i biblioteket, og ønsker du å se dem i full størrelse på pc kan det også gjøres her. På grunn av størrelsen på filene kan vi ikke legge dem ut på nettsidene.

http://haugesundbibliotek.no/wp-content/uploads/2017/03/Halseide.jpg
Halseide
http://haugesundbibliotek.no/wp-content/uploads/2017/01/0092.jpg
Haugesund med Hasseløy og Risøy
http://haugesundbibliotek.no/wp-content/uploads/2017/01/h-havn.jpg
Haugesund havn
http://haugesundbibliotek.no/wp-content/uploads/2017/01/Austrheim.jpg
Austrheim gård