DIGITALE
BIBLIOTEKTJENESTER

FILMOTEKET

KOMMER 01.01.2022

Med Filmoteket kan du strømme filmer med hjelp av lånekortet

Filmoteket gjør det veldig enkelt for deg å låne og se film digitalt med lånekortet ditt uten at du trenger å oppsøke biblioteket. Det koster deg ingenting å låne film ettersom dette er en del av bibliotekets ordinære utlånstjenester, akkurat som bøker, lydbøker etc. Filmtjenesten er utviklet og driftes av Norgesfilm AS, samt leveres og videreutvikles i samarbeid med en rekke av landets fremste bibliotek. Filmtjenesten ble lansert april 2020 som den nye måten å låne film fra biblioteket.

Filmer

Filmtilbudet er tilgjengelig når som helst og hvor som helst. Du kan velge blant norske, nordiske, europeiske  og internasjonale titler som treffer både barn, ungdom, familier, voksne og seniorer. Spennet er mellom klassikere, filmatiserte bøker, store Oscar-vinnere og såkalte blockbustere (‘storselgere’) til smalere filmer i arthaus/ independent-kategorien. Filmene velges ut av Filmotekets redaksjon og i samarbeid med bibliotekene. Du finner mer enn 1600 filmer og serier å velge mellom, og katalogen vokser hver eneste uke med masse nytt, spennende innhold.

Hvordan se film?

Du oppretter først en konto på Filmoteket. Dersom ditt bibliotek er tilknyttet tjenesten kan du enkelt låne film via lånekortet ditt (lånekortnr + pin-kode). Du kan lese om filmen og spille av trailer før du bestemmer deg for om du vil låne den. Det er aldri ventetid på filmer så du vil alltid kunne låne akkurat den filmen du ønsker umiddelbart.

Når du har lånt filmen, kan du se den så mange ganger du vil i løpet av de neste 48 timene. Det er biblioteket ditt som bestemmer antall lån pr. måned som er tilgjengelig.

Filmene kan strømmes til alle plattformer, i alle de kjente nettleserne og enkelt overføres til større skjerm/ TV via AirPlay og Chromecast. Du må være tilknyttet internett for å se filmene.

På Min side registrerer du lånekortet og har til enhver tid full oversikt over dine favoritter, lånehistorikk og antall brukte og gjenstående lån inneværende måned.

Dersom du ikke har lånekort, kan du enkelt skaffe dette digitalt eller ved å oppsøke ditt lokale bibliotek.

Trykk her for mer informasjon

Vet du om de digitale tjenestene som inngår i ditt bibliotektilbud?

Et lånekort byr på mye mer enn du kan forestille deg, også innenfor den digitale verden.

Du kan sende utskrifter til biblioteket hjemmefra eller med mobilen, strømme filmer, lydbøker og e-bøker, lete i gamle arkiver, lese avisartikler fra før din egen tid, bla i magasiner fra hele verden, finne litteratur på ditt morsmål og mye mye mer.

I denne oversikten finner du hvilke tjenester du kan benytte deg gjennom ditt lånekort hos oss, både hjemme og på biblioteket. Spør oss gjerne om det er noe du lurer på eller om du ønsker hjelp til å komme i gang.

BIBSØK

Med Bibsøk kan du bestille medier fra nesten alle bibliotek i Norge

Dette kalles FJERNLÅN.

Du logger inn med lånenummeret ditt og PIN/Passord som du bruker på Bibliofil/Mine sider hos oss.

Etter du har bestilt det du ønsker å låne vil det bli sendt med transport til Haugesund og du får hentemelding på samme måte som når du reserverer en bok hos oss. Dette tar vanligvis en uke. Transporten kommer til oss 3 dager i uken.

Fjernlån lånt gjennom oss må også leveres hos oss, for å unngå rot i systemene.

PRINCH

Skrive ut på biblioteket?

Å skrive ut hos oss er veldig enkelt, da vi tilbyr en tjeneste som heter Princh. Med Princh kan du skrive ut fra dine egne enheter: mobil, nettbrett eller bærbar pc Har du ikke dette med deg kan du låne en bærbar pc hos oss med lånekortet ditt.

Princh tilbyr skybasert utskrift, som betyr du ikke trenger å koble til printer med kabel eller et spesifikt nettverk. Man laster opp dokumentene man ønsker å skrive ut og betaler på nettstedet eller appen.

Prisene for utskrift er som følger:

A4 Gråtoner/Farge – 4kr pr. side

A3 Gråtoner/Farge – 8kr pr. side

Klikk her for veiledning til utskrift

 

ALLBOK

Lydbøker og E-bøker

Allbok er en tjeneste som tilbyr tilgang til digitale lydbøker og e-bøker på dine egne enheter. Mobil, nettbrett og PC kan brukes med allbok, alt du trenger er en konto og et lånekort.

Hvordan begynne å bruke?

Aller først må du enten laste ned appen ALLBOK eller gå på nettsiden allbok.no

Deretter lager du en egen konto som kun gjelder for Allbok. Dette er fordi Allbok er en tjeneste som omfatter flere bibliotek, ikke bare Haugesund. For at du skal kunne ha tilgang til medier fra flere bibliotek på én gang må du altså først ha en egen Allbok-konto.

Etter du har laget en konto for Allbok kan du legge til lånekortet du har hos oss på profilen din. Klikk deg inn på profilen og velg «Legg til nasjonalt lånekort». Du kan også legge til et lokalt lånekort, det vil si et lånekort uten registrert fødselsnummer. Barn har ofte sånne kort.

For å legge til lånekortet må du ha lånekortnummeret ditt, det står på lånekortet eller i Bibliofil-appen din under strekkoden. Det begynner alltid med bokstaven N, deretter tallene som utgjør ditt unike lånenummer. Pass på at du tar med hele nummeret, og bokstaven N først.

Deretter må du skrive inn din PIN-kode. Dette er en 4-sifret kode som hører til lånekortet. Mangler du PIN-kode kan du ringe oss, eller logge på Bibliofil eller Mine Sider for å be om en ny.

 

Hvorfor står jeg på venteliste?

Vi tilhører en felles katalog for hele Rogaland fylke, hvor all innkjøp utføres fra en felles pott. Nå er det veldig mange som bruker Allbok i Rogaland og i mange tilfeller vil populære bøker ha lange ventelister.

Er du først i ventelisten og det fortsatt tar lang tid er dette fordi boken står i «innkjøpskø». Alle innkjøp utføres den første datoen hver måned, til budsjettet for den måneden går tomt. Har du fortsatt ikke fått boken din i denne innkjøpsrunden, ligger boken fortsatt i kø for å bli kjøpt inn.

 

Hvor sender jeg innkjøpsønsker?

Ønsker for innkjøp av bøker i Allbok sendes til denne e-postadressen: KLIKK HER

Pass på at du spesifiserer om du ønsker lydbok eller e-bok.

Allbok tilbyr for øyeblikket kun norske titler.

BIBLIOFIL

Lånekortet på mobilen!

Med Bibliofil på mobilen kan du enkelt ha kontroll på dine lån og bestillinger, søke i katalogen, bruke mobilen som lånekort og betale eventuelle purringer. Har du mistet ditt lånekort kan du også bruke Bibliofil i stedet for det fysiske kortet!

Hvordan begynne å bruke?

Først må du laste ned appen fra App Store eller Play butikk/store.

Deretter finner du ditt fylke og bibliotek, og logger inn med din bruker på biblioteket. For å gjøre dette må du allerede har et lånekort hos oss. Har du ikke lånekort, kan du registrere deg i appen eller her på vår hjemmeside.

Du logger inn med enten e-post eller lånenummer.
Lånenummeret ditt finner du på lånekortet, under strekkoden. Har du mistet ditt lånekort kan du få tildelt nytt eller få opplest ditt lånenummer ved visning av legitimasjon i skranken på biblioteket.

Deretter trenger du din PIN eller Passord.
PIN-koden er den 4-sifrede koden vi tildeler alle nye lånere. I de aller fleste tilfeller har vi sendt deg denne på sms, så om du sjekke sms-innboksen din etter meldinger fra «Biblioteket» så skal du kunne finne den. Har du registrert deg digitalt har du laget din egen PIN-kode selv. En viktig forskjell her er at hvis du har laget et PASSORD i tillegg, det vil si noe annet enn en 4-sifret tallkode, vil det være dette du må logge på Bibliofil med fra nå av. Med andre ord: Passord overskriver PIN. Dette er på grunn av GDPR-regler i EU.

PRESSREADER

TILGANG TIL TIDSSKRIFTER OG AVISER FRA HELE VERDEN

Nå kan du leseaviser og tidsskrifter fra hele verden  nettbrett, smarttelefon eller PC. Les dem på biblioteket –  eller last dem ned og les hjemme!

Med Pressreader får du tilgang til tusenvis av aviser og tidsskrifter helt gratisFinn dine favoritter blant mer enn 7000 aviser og tidsskrifter på mer enn 60 ulike språk. 
Slik gjør du det:
 – Last ned appen Pressreader fra App Store eller Google Play.
 – Koble deg på bibliotekets nettverk, og last ned på ditt nettbrett eller smarttelefon.

Tilgang på PC:
– Bruk bibliotekets PC-ereller din egen PC:
– Koble deg på bibliotekets nettverk.
– Gå til www.pressreader.com

Du kan laste ned aviser og tidsskrifter inntil 72 timer etter ditt siste besøk på biblioteket.

KULTURPUNKT

BLI KJENT MED HISTORIEN OM DER DU ER

KulturPunkt er en digital tjeneste som lar deg ta med lokalhistorien og litteraturen i lomma! Gjennom appen Kulturpunkt som du kan laste ned fra AppStore eller GooglePlay eller via nettsiden kulturpunkt.org kan du bli med på vandringer gjennom byens gater. Lær om byens historie, les Kolbein Falkeids dikt og lær noe nytt om gatene du går i hver dag.

KulturPunkt lar deg oppdage og fordype deg i steder i det kulturelle landskapet rundt deg. Innholdet i KulturPunkt er utarbeidet og tilrettelagt av en rekke norske og svenske museer. Utforsk kulturpunkter igjennom kart, lister og QR-koder.

 

NASJONALBIBLIOTEKET

EN DIGITAL GULLGRUVE

Nasjonalbiblioteket er en gullgruve!
På www.nb.no finner du over 300.000 digitaliserte bøker fritt tilgjengelig, du kan lese mange gamle aviser, bilder og andre dokumenter. Du kan se opptak fra Nasjonalbibliotekets arrangementer, podkaster, lese om spennende historier fra virkeligheten, eller bruke Nasjonalbibliotekets skoleportal. Blant mye annet. www.nb.no er verdt et besøk, uansett hva du er interessert i.

Materialene på NB.no har ulike tilganger som avhenger av typen materiale og utgivelse. Noen materialer trenger man kun å være koblet til internett innenfor Norges grenser, andre må man være koblet til bibliotekets nett eller være logget på med ID-porten. 

Men alt materialet er søkbart, uansett tilgang, og du kan henvende deg til oss angående hvordan få tilgang til materialene du har funnet og eventuelt ikke får åpnet og sett på. Vi hjelper deg!

 

LOVDATA PRO

TILGANG TIL LOVDATA I BIBLIOTEKET

Lovdata Pro gjennom bibliotek gir deg tilgang til samme tjenester for vanlig Lovdata Pro, med unntak av noen personlige arbeidsverktøy.

Lovdata Pro er Lovdata sin betalingstjeneste for tilgang til rettsavgjørelser og andre rettskilder. Gjennom å abonnere på Lovdata Pro får man tilgang til å søke i flere hundre tusen rettsavgjørelser. Bruker man det derimot i bibliotekets lokaler er det gratis! 

 

FILMBIB

STRØM NORSKE KORTFILMER OG DOKUMENTARER

Alle med nasjonalt lånekort på norske bibliotek kan se kort- og dokumentarfilm gratis gjennom strømmetjenesten Filmbib. Du logger deg inn med lånenummer og PIN-kode som du får på biblioteket.

Alle filmene du finner her er kjøpt inn gjennom den nasjonale innkjøpsordningen for film. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet og er opprettet for å bidra til bredde og kvalitet i filmtilbudet, for voksne og barn, og stimulere filmkulturen i Norge.

Et uavhengig utvalg vurderer hvilke filmer som inngår i ordningen basert på to årlige søknadsrunder. Utvalget består av fem medlemmer nominert av Norsk filmforbund, Norske film-, TV- og spillprodusenters forening, Norske Dramatikeres Forbund, Norske Filmregissører og Nasjonalbiblioteket. Utvalget oppnevnes for to år av gangen.

VERDENSBIBLIOTEKET

INTERNASJONALE E-BØKER OG LYDBØKER

Vanskelig å finne bøker på ditt språk?

Verdensbiblioteket er en digital tjeneste. På www.verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på andre språk enn norsk.

Opprett en gratis konto med din e-postadresse og logg inn for å lese og lytte så mye du vil.

Ditt bibliotek, der du er!

NLB

NLB tilbyr lydbøker til barn, ungdom voksne og studenter som strever med å lese trykt tekst. Det kan for eksempel være for deg som:

  • har svekket syn som ikke lar seg korrigere med briller
  • har dysleksi eller andre lesevansker
  • ADHD
  • fysiske funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese en bok
  • språkvansker på grunn av sykdom eller skade

Les mer om hvem som kan låne og hvordan du blir låner på NLB sin nettside.

INTERNASJONALE TJENESTER

Project Gutenberg

Også her finner du e-bøker som kan leses rett i nettleseren, eller lastes ned på mobil og nettbrett. Siden er gratis i bruk, og du finner over 60 000 bøker som er digitalisert etter å ha falt i det fri. Det meste er på engelsk, men du finner også noe på fransk, italiensk og portugisisk. Hvis du går inn på bookshelves i sidemenyen, vil du finne en rekke emner og anbefalinger sortert alfabetisk. Dette kan gjøre det lettere å finne fram eller få inspirasjon blant massen av bøker. Finn din neste bok på Project Gutenberg sin nettside.

 

LibriVox

Synes du bøker er best på lyd? Da kan LibriVox være noe for deg. De tilbyr gratis e-lydfiler av bøker som har falt i det fri i USA. Her finner du blant annet Charles Dickens, Jack London, Louisa May Alcott og Emily Dickinson.