Bli med på Lesekaravanen – starter 15. februar hos Haugesund folkebibliotek!

Aksjonen er for barn og ungdom fra 3. til 10. klasse og varer fra 15. februar til 15. juni.

For å bli med trenger du et leseskjema. Noen får det på skolen, om du ikke gjør det kan du hente det på biblioteket. I skjemaet skal du skrive tittelen på de bøkene du leser.

Når du har lest 10 bøker, 20 bøker og 30 bøker kan du ta med skjemaet til biblioteket og få et lesearmbånd! Vi har massevis av farger, og du kan altså samle 3 ulike.

Når du har lest 30 bøker er skjemaet fullt. Da må du huske å sjekke at du har skrevet navn, klasse og skole på forsiden, og så leverer du det til oss på biblioteket. Alle som leverer ferdig skjema innen 15. juni er med i trekning av premier!

Husk at vi fremdeles er i midlertidige lokaler mens biblioteket pusses opp – barne- og ungdomsavdelingen er på Gamle Slaktehuset Allaktivitetshus i Strandgata! Det er der du skal både hente skjema, få armbånd og levere skjemaet når du er ferdig.

Du kan bare levere ett skjema, så det er ingen grunn til å stresse. Ta deg tid og kos deg med lesingen!

Noe du lurer på? Ring oss på barneavdelingen på telefon 94 81 57 18!

Dager igjen til Lesekaravanen 2019 starter

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)

Bibliotekkameler finnes flere steder i verden!

På bildet over ser du Dashondog Jamba og kamelen hans. De reiser rundt i Mongolia for å låne ut bøker og lese høyt for barn.

Mongolia er et veldig stort land, og mye av det er store gressletter (stepper) og ørken. Utenfor de store byene lever folk i store telt som kalles yurt. Mange er nomader som flytter rundt med husdyrene sine.

Tidlig på 1990-tallet skjedde det store forandringer i Mongolia. Landet hadde hatt nært samarbeid med nabolandet Sovjetunionen, men Sovjet gikk i oppløsning og samarbeidet tok slutt. De fleste bibliotekene i Mongolia var drevet av Sovjet, og de ble lagt ned og forsvant. Spesielt ille gikk det for barnebibliotekene, som ble helt borte i en periode.

Da bestemte forfatteren Dashondog Jamba seg for å starte et reisende bibliotek for å ta med mongolske eventyr og fortellinger ut til barn i hele landet. Han kjøpte inn bøker og kamel og dro avgårde. Nå har han reist rundt i Mongolia i snart 30 år!

For Dashondog er fortelling og høytlesing det aller viktigste. Han lager billedbøker av eventyr og fortellinger fra mongolsk historie, og samler barna i området der han er til fortellerstunder. I tillegg til kamelen har han ridd ut på hest og brukt okser og kjerre. De siste årene har han også brukt en varebil, så han kan reise lenger om vinteren når det blir veldig kaldt.

I byene har det etter hvert kommet nye og fine biblioteker der man kan låne og lese bøker. Man må være medlem i biblioteket for å få bruke det, og det koster penger, men barn får være medlemmer gratis. Og i 2011 startet Nasjonalbiblioteket i Mongolia sin egen bokbuss-tjeneste som kjører rundt i landet, så nå er det lettere for mongolske barn å få låne bøker uansett hvor de bor.

Men Dashondog kommer til å fortsette å reise rundt med kamelbiblioteket sitt og fortelle historier, for det er det aller fineste han vet!

Under finner du litt flere bilder av Dashondog og av hvordan det er å bo i en yurt.