Bli med på Lesekaravanen – årets leseaksjon hos Haugesund folkebibliotek!

Aksjonen er for barn og ungdom fra 3. til 10. klasse og varer fra 15. februar til 15. juni.

For å bli med trenger du et leseskjema. Noen får det på skolen, om du ikke gjør det kan du hente det på biblioteket. I skjemaet skal du skrive tittelen på de bøkene du leser.

Når du har lest 10 bøker, 20 bøker og 30 bøker kan du ta med skjemaet til biblioteket og få et lesearmbånd! Vi har massevis av farger, og du kan altså samle 3 ulike.

Når du har lest 30 bøker er skjemaet fullt. Da må du huske å sjekke at du har skrevet navn, klasse og skole på forsiden, og så leverer du det til oss på biblioteket. Alle som leverer ferdig skjema innen 15. juni er med i trekning av premier!

Husk at vi har flyttet til midlertidige lokaler mens biblioteket pusses opp – barne- og ungdomsavdelingen er på Gamle Slaktehuset Allaktivitetshus i Strandgata! Det er der du skal både hente skjema, få armbånd og levere skjemaet når du er ferdig.

Du kan bare levere ett skjema, så det er ingen grunn til å stresse. Ta deg tid og kos deg med lesingen!

Noe du lurer på? Ring oss på barneavdelingen via telefon 52 74 44 60!

Dager igjen av Lesekaravanen 2018

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)

Visste du at bibliotekkameler finnes på ordentlig?

Kamelen du ser på bildet over er en ekte afrikansk bibliotekkamel som jobber i Garissa, Kenya!

I det området er de fleste menneskene nomader, noe som betyr at de ikke bor på ett sted, men flytter på seg selv, tingene og dyrene sine stadig vekk. Derfor må også biblioteket kunne flytte på seg for å komme til folk der de er.

Kamelbiblioteket i Garissa og Wajir har 3 karavaner med 3 kameler i hver, altså 9 kameler til sammen. Den ene kamelen i karavanen bærer to bokbokser med 400 bøker til sammen. Den andre kamelen bærer et telt, og den tredje har med seg tingene som bibliotekarene og kamelene trenger. Karavanen starter tidlig mandag morgen og jobber til torsdag kveld. I den perioden reiser de rundt i et av de 12 områdene kamelbibliotekene besøker. Om nettene bor bibliotekarene i telt.

Barna i området kjenner kamelbiblioteket godt. De venter og holder utkikk, og når kamelene kommer løper de ut for å møte dem! Mange av familiene i området er veldig fattige. De få pengene de tjener må de bruke på mat og klær. De har ikke råd til bøker, og barna kan ikke alltid komme seg på skolen. Derfor er det veldig mange i området som ikke kan lese. Etter at kamelbiblioteket kom lærer flere barn å lese, og på skolene merker de at barna lærer mer.

Hver låner kan låne to bøker fra kamelbiblioteket. Så kan de ha bøkene i to uker, og da kommer karavanen tilbake igjen til samme område og de kan levere bøkene og låne to nye. Hvis de har reist til et annet område kommer kamelbiblioteket dit også, så de finner alltid et sted å levere og låne i løpet av noen ukers tid.

Kamelene og bibliotekarene er veldig glade i jobben sin. De synes det er viktig at flere lærer å lese, så de kan gå på skolen og kanskje få seg andre jobber enn å være nomadegjetere hele livet. En ting kamelbiblioteket ønsker seg er en egen stall med en eng, så kamelene kan få gresse og hvile seg i helgene. Det har de fortjent!

Det nye personvernreglementet trer i kraft i juli 2018. Her kan du lese hele Haugesund biblioteks personvernerklæring:

http://haugesundbibliotek.no/lane/personvernerklaering/