Gjennom leseutfordringen vil vi presentere anbefalinger innen faglitteratur, klassikere og nye romaner. Vi velger også musikk og filmer som passer til tema.

Hver måned blir det et eget tema knyttet til tid, og på denne siden kan du følge utfordringen måned for måned. Kommer du på besøk i biblioteket så finner du også en fysisk utstilling med alle bøkene. 

Vi følger de til enhver tid gjeldende smittevernregler, så i første omgang blir dette en digital tjeneste, men vi håper å komme i gang med lesesirkel og kanskje andre spennende arrangement knyttet til bøkene når det blir mulig.

I februar setter vi opp månedens bok som tema i LitteraTUR, dette blir en vandrende lesesirkel der vi går en kort tur og setter oss ned i en av byens flotte parker og snakker om boken. 

Leseutfordring måned for måned
Januar - Fortiden

Månedens bok:

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre. I denne storslåtte og ambisiøse romanen, setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.

Lesetips:

Romaner:

Siri Hustvedt, Minner om fremtiden

Gaute Heivoll, Sang for sekstiåtte forrædere

Maggie O’Farrel, Hva skjedde med Esme Lennox?

Ketil Bjørnstad, Sekstitallet

Edvard Hoem: Slåttekar i himmelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Sci-fi/fantasy:

George Orwell, 1984

 

 

 

 

 

 

 

Faglitteratur:

Owen Matthews, Barn av Stalin

Øystein Morten, Jakten på Olav Trygvasson

Liv Marit Haakenstad, Slektsgransking Steg for steg med praktiske eksempler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musikk:

Sanger fra Grini

Sanger fra gutterommet

 

 

 

 

 

 

Film:

Farenheit 451 (1966)

Arven

Arn. Riket ved veiens ende.

Fortiden

Februar- Nåtiden

Månedens bok:

Trude Marstein: Så mye hadde jeg

Urovekkende og bevegende roman fra Trude Marstein. Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken. «Så mye hadde jeg» er en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen.

Lån også som lydbok:

 

 

 

 

Lesetips:

Siri Kvamme: Vidunderlege Vera

Janne Stigen Drangsholt: Ingrid Winters makeløse mismot

Marie Aubert: Voksne mennesker

Nina Lykke: nei og atter nei

Heidi Linde : Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet

Helga Flatland: En moderne familie

Rachel Cusk: Omriss

Olaug Nilssen: Tung tids tale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidsskrift:

Samtiden

Minerva

Der Spiegel

Time

 

 

 

 

 

 

Mars- Fremtiden

Månedens bok:

Andy Weir: Marsboeren

Ved en feil blir en astronaut etterlatt på Mars. Han har ingen muligheter til å kontakte Jorden. Han har proviant til 11 måneder. En redningsaksjon vil ta minimum fire år. Dette er hans dagbok. Andy Weir ble ansatt som dataprogrammerer som femtenåring, han er en verdensrom-nerd med sans for relativistisk fysikk. Hans debutroman, som han først publiserte på sin egen nettside, har blitt en bestselger og blir også film med Ridley Scott, Matt Damon og Axel Hennie.

 

 

Lesetips voksne:

Maja Lunde: Prezwalskis hest

Audrey Niffenegger: Den tidsreisendes kvinne

Ada Palmer: Too like the lightning

Thomas Egner: Enkebyen

Adrian Tchaikovsky: Children of time

 

 

 

 

 

 

 

 

Film:

The Martian

Interstellar

April - tema kommer

Film:

Mai - tema kommer
Juni - tema kommer
Juli - tema kommer
August - tema kommer
September - tema kommer
Oktober - tema kommer
November - tema kommer
Desember - tema kommer