Gjennom leseutfordringen vil vi presentere anbefalinger innen faglitteratur, klassikere og nye romaner. Vi velger også musikk og filmer som passer til tema.

Hver måned blir det et eget tema knyttet til tid, og på denne siden kan du følge utfordringen måned for måned gjennom månedens bok, som også blir presentert i Bokraddel, den siste torsdagen hver måned.

Vi følger de til enhver tid gjeldende smittevernregler, så i første omgang blir dette en digital tjeneste, men vi håper å komme i gang med lesesirkel og kanskje andre spennende arrangement knyttet til bøkene når det blir mulig.

Fra februar setter vi opp månedens bok som tema i LitteraTUR, dette blir en vandrende lesesirkel der vi går en kort tur og setter oss ned i en av byens flotte parker og snakker om boken. 

Leseutfordring måned for måned
Januar - Fortiden

Månedens bok:

Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre. I denne storslåtte og ambisiøse romanen, setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.

Lesetips voksne:

Romaner:

Siri Hustvedt, Minner om fremtiden

Gaute Heivoll, Sang for sekstiåtte forrædere

Maggie O’Farrel, Hva skjedde med Esme Lennox?

Ketil Bjørnstad, Sekstitallet

Edvard Hoem: Slåttekar i himmelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Sci-fi/fantasy:

George Orwell, 1984

 

 

 

 

 

 

 

Faglitteratur:

Owen Matthews, Barn av Stalin

Øystein Morten, Jakten på Olav Trygvasson

Liv Marit Haakenstad, Slektsgransking Steg for steg med praktiske eksempler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musikk:

Sanger fra Grini

Sanger fra gutterommet

 

 

 

 

 

 

Film:

Farenheit 451 (1966)

Arven

Arn. Riket ved veiens ende.

Fortiden

Februar- Nåtiden

Fortid

Månedens bok: 

Lesetips voksne:

Lesetips barn: 

Mars- Fremtiden

Månedens bok:

Andy Weir: Marsboeren

Ved en feil blir en astronaut etterlatt på Mars. Han har ingen muligheter til å kontakte Jorden. Han har proviant til 11 måneder. En redningsaksjon vil ta minimum fire år. Dette er hans dagbok. Andy Weir ble ansatt som dataprogrammerer som femtenåring, han er en verdensrom-nerd med sans for relativistisk fysikk. Hans debutroman, som han først publiserte på sin egen nettside, har blitt en bestselger og blir også film med Ridley Scott, Matt Damon og Axel Hennie.

 

 

Lesetips voksne:

Lesetips barn:

April - tema kommer

Film:

Mai - tema kommer
Juni - tema kommer
Juli - tema kommer
August - tema kommer
September - tema kommer
Oktober - tema kommer
November - tema kommer
Desember - tema kommer