Brageprisvinner Torgrim Eggen, by-historiker Morten Hammerborg og temakveld om presidentvalget i USA med Aftenposten-kommentator Christina Pletten er blant høydepunktene i et tettpakket høstprogram til Haugesund folkebibliotek.

Høstprogrammet til Haugesund folkebibliotek startet forrige uke med boklansering av haugesunder Odd Eirik Færevåg sin nyeste roman «Den vesle jenta og havet: korte forteljingar frå Røvær 1899-2044» og  plateslipp av Bergen Mandolinband, med haugesundforfatter Gaute Sortland, sin femte plate ”Korleis hamna me her?”

Høyreekstremisme
Men også i september og oktober skjer det mye på biblioteket. Torsdag 10. september får biblioteket besøk av journalist og forfatter Harald Klungtveit.

– Tysværbuen, som til daglig er redaktør i Filter nyheter, kommer for å presentere den aktuelle boken «Nynazister blant oss. På innsiden av den nye høyreekstremismen» og for å delta i en samtale om hvordan høyreekstremisme fremstår i dag sammen med varaordfører i Haugesund Trine Meling Stokland og politioverbetjent i PST Geir Inge Davidsen forteller programansvarlig Alf H. Aronsen på Haugesund folkebibliotek.

Miljø og #klimasamtaler
I september blir det og to nye arrangement i serien #klimasamtaler. Først ut er Torkjell Leira. Samfunnsgeografen kommer til Haugesund, på et snart utsolgt arrangement, torsdag 3. september, for å samtale med Ineke de Rezende om den aktuelle boken «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil» hvor han forteller om utslippsskandalen som rammet Hydro og som til slutt førte til at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg måtte gå. Torsdag 24. september kommer generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark for å samtale om vindkraft til havs og vindkraft på land.

Onsdag 30. september gjør biblioteket et digitalt bokbad med kritikeryngling Zeshan Shakar om hans nyeste bok «Gul bok» i samarbeid med Litteraturhuset i Oslo.

Skoledebatt, Alexander Kielland-ulykken og presidentvalg i USA
I oktober og november inviterer vi folk til både skoledebatt og temakvelder om det amerikanske presidentvalget og den tragiske Alexander Kielland-ulykken forsetter Aronsen.

– Torsdag 1. oktober blir det debatt om bruk av iPad i skolen sammen med Utdanningsforbundet når forfatter og Morgenblad-journalist Gaute Brochmann kommer med sin nyeste debattbok «De digitale prøvekaninene». Torsdag 15. oktober kommer tidligere USA-korrespondent for Aftenposten Christina Pletten for å snakke om innspurten av den amerikanske presidentvalgkampen. Pletten har fulgt USA tett de siste fire årene og vil komme nærmere inn på hvordan USA ser ut idag, Black Lives Matter-demonstrasjonene i gatene og ikke minst presidentvalget som bare er noen uker unna.

-Mandag 19. oktober blir det lokal samferdselsdebatt med blant andre tidligere sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad Tom Hetland og professor på Høgskulen på Vestlandet Inge Thorsen. Tirsdag 20 oktober vil by-historiker Morten Hammerborg og journalist, kommentator og forfatter Sven Egil Omdal snakke og samtale om byutvikling og historie i Haugesund og Stavanger med utgangspunkt i de to bøkene «Byen som gikk i land – Haugesund bys historie etter 1950» og «Byen som formet Norge». Torsdag 22 oktober blir det lokal kulturdebatt. Og torsdag 28. oktober kommer Brageprisvinner Torgrim Eggen tilbake til Haugesund for å snakke med Halfdan Freihow om sin prisvinnende biografi om forfatteren Axel Jensen.

I november marker vi også at det i år er det 40 år siden 123 mennesker mistet livet da boligplattformen Alexander L. Kielland kantret i Nordsjøen 27. mars 1980. Dette er den største arbeidsulykken i norsk oljehistorie, og har satt dype spor i vår region. Hva gjør en så dramatisk hendelse med menneskene som berøres? Dette skal blant annet fotograf Tord Paulsen og historieprofessor Marie Smith-Solbakken prøve å svare på når vi inviterer til temakveld om ulykken. Arrangementet er et samarbeid med Rogaland fylkesbibliotek og en del av prosjektet «Hele Rogaland leser».

Torsdag 5. november kommer litteraturforsker og forfatter Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (illustratør) til Haugesund for å presentere litterære klassikere «for dummies» med den kritikerroste boken «Fra Shakespeare til Knausgård».

Podcaster

I høst forsetter også biblioteket sine to egenproduserte podcaster «Bokraddel» , hvor de ansatte siste torsdag i måneden snakker om nye bøker og kommer med tips og anbefalinger og «Musikkraddel» hvor vi inviterer inn lokale stemmer en torsdag i måneden til en samtale om musikk og artister som har inspirert dem.

Smittevern
– til tross for krevende tider og begrenset publikumskapasitet håper vi at folk finner veien til biblioteket i høst. Vi legger ekstra vekt på smittevern og sikkerhetstiltak forteller Aronsen som og har hatt med seg de to bibliotekarene Ingrid Nygård og Audhild Tjugen i programarbeidet.

I tillegg til det som presenteres her vil det og være flere lag og foreninger som har egne arrangement på biblioteket. Programmet i sin helhet blir publisert fortløpende på biblioteket sin hjemmeside.