Trenger du inspirasjon til hva som skal leses fremover?

Påfyll gir deg eksklusiv innsyn i hvilke titler som ble satt på hylla denne uken!

 

 

Hvor ble det av alt sammen? Plyndringen av jødene i Norge (Krigshistorie)

forsidebildeDa de norske jødene ble arrestert og sendt til Auschwitz, begynte myndighetene en systematisk plyndring av deres eiendom. Likvidasjonsstyret for inndratte formuer var en etat underlagt finansdepartementet. Den ble opprettet i 1942, og skulle påse at hjem og bedrifter som hadde tilhørt de flyktede og deporterte, såkalte «jødebo», ble konfiskert. Psykolog Berit Reisel ble født i landflyktighet i Sverige i 1942. Hun var som representant for Det Mosaiske trossamfunnet medlem av Skarpnes-utvalget, opprettet i 1996, som fikk i oppgave å kartlegge hva som skjedde med eiendommen til norske jøder under andre verdenskrig. Overlevende og flyktninger opplevde ikke bare å ha mistet sine nærmeste, de kom tilbake til et land som hadde fratatt dem både hjem og livsgrunnlag. I «Hvor ble det av alt sammen?» forteller Berit Reisel deres historie.

Forfatter: Berit Reisel

 

 

 

 

Verdens lykkeligste mann (Krigshistorie/Biografi)

forsidebildeEddie Jaku (1920) var som tysker av jødisk herkomst forespeilet den visse død da han en høstdag i 1938 ble banket opp og arrestert. Dette ble begynnelsen på syv år med fornedrelse og brutalitet i flere av naziregimets konsentrasjonsleirer. Den siste krigsvinteren klarte han å rømme under en «dødsmarsj» og ble reddet av allierte soldater. Jaku overlevde og har siden brukt hver dag til å smile til livet. I denne boken deler han sin historie, sine erfaringer og sine råd om hvordan man kan søke lykken selv i de mørkeste avkroker av tilværelsen.

Forfatter: Eddie Jaku

Oversetter: Lene Stokseth

 

 

 

Nordriket (Dystopi)

forsidebilde«Vi skal få alt til brenne.» I ei verd som kan minne om vår eiga, blir den vesle, uavhengige staten Nordriket trua av den overlegne krigsmakta til Føderasjonen. Angrepet på Nordriket set i gang ein geriljakrig der terror og religiøs ekstremisme raskt veks fram. Harald, sonen til den store motstandshelten i Nordriket, forvandlar seg gradvis til ein soldat alle må frykte. Søstera Ingebjørg leitar både etter ektemannen som er teken til fange av Føderasjonen, og etter ein måte å komme seg bort frå krigen på. Men når den føderale offiseren Henok blir sendt for å knuse motstandsrørsla, blir alt kasta om på. To ulike sivilisasjonar kolliderer og set familie, venskap og tillit på prøve – og i spel.

Forfatter: Lars Petter Sveen

 

 

 

 

Dobbeltgjengeren (Dystopi, Unge voksne)

forsidebilde Tvillingene Frey og Rafi er knyttet sammen fra liv til død. Men folket kjenner bare til en av dem. Freys skjebne har ligget klar fra hun ble født et par minutter etter tvillingsøsteren Rafi. Nå er hun Rafis dobbeltgjenger og livvakt. Når den mektige faren sender Frey til rivalen som gissel, må hun gjøre alt for ikke å bli avslørt. Men sønnen i huset er i ferd med å avsløre hemmeligheten hennes, og hun risikerer å bli drept. Dette er en fortelling om et risikofylt oppdrag, forræderi og bedrag, og er en uhyggelig aktuell historie i en ny kvartett i Uglies-universet.

Forfatter: Scott Westerfeld

Oversetter: Magne Tørring

 

 

 

Hvordan jeg tjente min første million (Unge voksne)

forsidebilde Robin er den eneste normale personen i familien. De andre er rabiate miljø-raddiser som kjefter i munnen på hverandre, smeller med dørene og går i demonstrasjonstog mot den minste urettferdighet. De vil redde verden, men klarer ikke engang å sette inn i oppvaskmaskina. Så flytter mammas erkefiende, den populære og joviale Høyre-ordføreren, inn i nabovillaen. Endelig ser Robin en vei ut. Ordføreren har nemlig en sønn på Robins alder. Og ved spisestuebordet der ordføreren og familien inntar bedre middager med sølvbestikk og krystallglass, er det en ledig plass. For å få den plassen, må bare Robin bli millionær først. Han vet akkurat hvordan han skal klare det.

Forfatter: Endre Lund Eriksen

 

 

 

 

Osebol (Dikt)

forsidebilde Osebol er en by ved Klarälven nord i Värmland. Siden forrige århundre har mange flyttet derfra i takt med sentralisering og automatiseringen av jordbruket. Butikken er lagt ned, slalåmbakken er gjengrodd, og broen over elva er stengt for trafikk. Innbyggerne, som ofte har arvet gårdene i generasjoner, blir eldre, og barna vokser opp. Forfatter Marit Kapla, som selv har vokst opp i Osebol, har intervjuet nærmest alle de ca. 40 voksne innbyggerne mellom 18 og 92 som fortsatt bor i byen. Intervjuene blir kokt ned til lyriske vitnemål som gir et mangefasettert bilde av livet i byen både før og nå. Deres sorg, glede, uro, humor og tanker om fremtiden gis i en personlig fortelling om svensk nåtidshistorie. Teksten har en poetisk flyt med en innebygd rytme og musikalitet.

Forfatter: Marit Kapla

Oversetter: Bjørn Alex Herrman

 

 

Ønsker du flere lesetips? Hør på vår podkast!