Skamløs er skrevet av Amina Bile (f. 1998), Nancy Herz (f. 1996, oppvokst i Haugesund) og Sofia Nesrine Srour (f. 1994). De startet bevegelsen som i media blir kalt “De skamløse jentene”, og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnør (2017).

 

Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Hva får en ung muslim som vokser opp i Norge i dag til å føle skam? Er det forskjell på den type skam en jente og en gutt kan pådra seg og familien? I så fall: Hvorfor? Boken serverer leseren samtaler mellom forfatterne, erfaringsbaserte fortellinger og anekdoter iblandet refleksjon og en god dose humor og fandenivoldskhet. Frigjøring og forvandling er nøkkelord. Den er godt illustrert og lett å lese, samtidig som bokens budskap går rett inn i sentrale problemstillinger i Norge anno 2019. Dette gjør den også interessant for voksne.

 

Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere. […] Tv-serien «Skam» sin suksess handlet om at de satte et forstørrelsesglass på et ungdomsmiljø, og var tro mot målgruppa. Gjennom et krystallklart fokus ble serien interessant for langt flere. Slik fungerer denne boka også. Den burde leses av alle som jobber med ungdom. Det angår oss alle.

                                                                                                                                                                      Hannah Helseth, Klassekampen