Til leseforslag
Omslag: "Vi skulle fortalt hverandre alt" av Judith Hermann
Voksne

Vi skulle fortalt hverandre alt

Judith Hermann

Biografiske fortellingerBerlin (Tyskland)
Bestill

Anbefaling

Denne boken bærer du med deg lenge etter at den er ferdig lest.

Hva utgjør en historie? Hvordan fortelle alt, men si så lite som mulig?

Judith Hermann ble i 2022 bedt om å holde poetikkforelesningen ved Goethe-universitetet i Frankfurt og fortelle om eget forfatterskap. Hun brukte anledningen til å ta leseren med på en reise inn i eget liv og opplevelser. Hun knytter trådene mellom livet, litteraturen, opplevelser og menneskene vi omgir oss med. Forelesningen ble senere denne boken.

Denne boken bærer du med deg. Du legger den fra deg, ikke fordi den er tunglest, men fordi den vil få deg til å tenke. Den fikk meg til å reflektere over eget liv, menneskene jeg omgir meg med og valgene jeg tar. Jeg tar denne lille perlen med meg videre, og for meg er det hva som gjør god litteratur.

Om boken

Hvor lite kan man velge å fortelle, og hvor mye kan man overlate til leseren? Og hvor begynner egentlig en historie, både i livet og i litteraturen. Kanskje der den slutter? I 2022 ble Judith Hermann bedt om å holde den årlige poetikkforelesningen ved Goethe-universitetet i Frankfurt, et oppdrag som bare tilfaller de største tyskspråklige forfatterne; Her skulle hun lette på sløret for å fortelle om forfattergjerningen bak tekstene, om arbeidet som har gitt noen av den tyskspråklige litteraturens mest stilsikre noveller og romaner. Vi skulle fortalt hverandre alt, er resultatet. Men det som kjennetegner Hermanns fortellinger er at hun aldri forteller alt. Her ungår hun i tillegg, så langt det lar seg gjøre, også å fortelle om skrivingen. Det vi får lese er derimot historier fra hennes eget liv. Fortellinger som minner om hennes fiksjonsunivers, men som er preget av det levde livet og virkelighetens tyngde. Judith Hermann skriver sitt liv, om en oppvekst i Berlin som ikke ligner andres, om familien og om mennesker hun har møtt som har preget henne, og dermed litteraturen hun skriver. Vi skulle fortalt hverandre alt handler om både litteraturen og livet og forbindelseslinjene mellom dem.

Kontakt

Haugesund kommune
Ansvarlig redaktør: Siri O. Vikse
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygget med Libry Content