Laster side
Til arrangementer

Samtale, debatt og foredrag

Kvinner i krig. Rabinowitz-seminaret 2023

Hvordan kan vi virke i ånden etter Rabinowitz?

Arrangementet krever billett

Dato

ons 20. september

Tid

18:00 - 19:30

Sted

Haugesund folkebibliotek

Arrangør

Rabinowitz-seminaret, Haugesund teater, Høgskolen på Vestlandet

Billetter

https://haugesundbibliotek.ticketco.events/no/nb/e/rabinowitzseminaret_2023

Onsdag 20. september kommer forfatter Mari Jonassen til Haugesund for å snakke om boka "Norske kvinner i krig". Samtalen blir ledet av enhetsleder og bibliotekar ved Høgskulen på Vestlandet, Camilla Wang Pedersen.

Program
Kl. 18.00: Åpning. Musikalsk innslag v/ klarinettist Georg Reiss
Kl. 18.05: Velkommen v/ Arne Vestbø
Kl. 18.10: Samtale mellom Mari Jonassen og Camilla Wang Pedersen

For de som også har billett til Ruth Maiers dagbok ved Haugesund teater:

Kl. 19.30: Vandring fra Haugesund folkebibliotek til Haugesund teater. Snublesteinen som ble lagt ned for Moritz Rabinowitz, ligger på veien mellom biblioteket og teaterscenen. Publikum oppfordres til å stoppe ved snublesteinen.

Haugesund Teater, kl. 20.00: ”Ruth Maiers dagbok” av Anne Karin Hytten.

Teater og seminar 260 kr (student eller scenekort 210 kr), kjøpes hos Haugesund Teater.

Inngang: Kun seminar 100 kr, kjøpes hos biblioteket/TicketCo.

Seminaret samarbeider med Høgskulen på Vestlandet, Haugesund Teater og Haugesund folkebibliotek, og finner sted i Rabinowitz-salen på biblioteket.

Formålet med seminaret er å legge til rette for samtaler om hvordan vi i ettertiden kan virke i ånden etter Rabinowitz.

Mari Jonassen er cand.philol. med hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har skrevet flere bøker om andre verdenskrig, deriblant Alt hva mødrene har kjempet: Kvinner i motstand 1940-1945 (2010), samt biografier over kvinnelige foregangsskikkelser som Ragna Nielsen (Livet er et pust, 2011) og Fernanda Nissen (Kjærlighet og arbeid, 2013).

Om "Kvinner i krig": Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er deres innsats som regel blitt feid under teppet. Dessuten har kvinnene selv ofte kviet seg for å stå fram med sine opplevelser. Norges kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Mari Jonassen peker ikke bare på forsømmelsene som har preget tidligere fremstillinger. Hun får et nytt og langt mer sammensatt bilde til å tre fram, basert på hundrevis av intervjuer som til nå har ligget ubenyttet i arkivene på Norges Hjemmefrontmuseum (Aschehoug, 2020).

Georg Reiss regnes som en av Norges bredeste klarinettister. Han er klassisk utdannet, men er like mye en jazzmusiker eller utøver av all verdens folkemusikk så sant den kan spilles på klarinett. Reiss skal også spille på teaterstykket «Ruth Maiers dagbok».

Relatert litteratur

Kontakt

Haugesund kommune
Ansvarlig redaktør: Siri O. Vikse
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygget med Libry Content