Til tjenester og tilbud

Litteratur og fortelling

LES MER!

Se alle våre tilbud til barn, unge og foresatte

Er det farlig å lese...
Er det farlig å lese...
Er det farlig å lese...

Er det farlig å lese?

Hvordan kan jeg vite om noen er forelsket i meg?

Disse spørsmålene har du kunnet se hvis du har beveget deg rundt i Haugesund i det siste. Har du lurt på hva det handler om?

Vi ønsker å sette fokus på at kun 13% av norske barn og unge leser “for gøy”, og at Norge ligger på bunn sammenlignet med andre europeiske land når det gjelder lesekompetanse. Disse to tingene henger sammen.

Hvis ditt barn leser utvikler det empati og forståelse for det som er annerledes. De som leser lærer å utvikle og utveksle tanker og ideer. Å lese eventyr og oppdiktede historier utvikler og utvider kunnskapen vår om verden.

Er det farlig å lese?

Det er nok farligere å la være.

Lesekompetanse er ikke bare noe du trenger for norskkarakteren. Mestrer du ikke språk og tekst får du en vanskeligere vei inn i voksenlivet; dette er kompetanse du trenger overalt. Barn som har voksne som leser for dem kan utvikle et ordforråd på opp til 50.000 ord innen de er 17 år. Barn som ikke leses for ligger på rundt 15.000 ord (Gøteborg 2023; staden der vi leser). Tenk hvilken forskjell dette utgjør?!

Slike fakta gjentas av forskere hver gang det kommer en ny undersøkelse, nasjonale prøver, ny forskning eller internasjonale resultater. Men uansett hvor mange ganger pekefingeren kommer frem så går utviklingen feil vei. Hvorfor?

Det har jeg ikke noe enkelt svar på. De fleste peker på skjermbruk. I denne kampanjen velger vi å sette fokus på forbildene, heltene, de voksne. Vær et lesende forbilde for barn og unge rundt deg. Les for barna dine, les på bussen, plukk opp en bok istedenfor telefonen neste gang du kjeder deg. Snakk om det du leser! Ikke bare for din egen del, men fordi du er en rollemodell for de rundt deg. Og de trenger å finne tilbake til lesegleden.

I denne kampanjen har bedrifter, idrettslag, forbilder og privatpersoner, offentlige institusjoner og handlesentre kommet sammen for å løfte frem budskapet. Alle har stilt sin tid, sine ressurser og sine kanaler til rådighet for denne saken. Dette er en sak som berører, og som det er lett å bry seg om. Det handler om fremtiden vår, det handler om våre barn.

Bry deg du og, vær et lesende forbilde.

Les mer!

Våre tilbud til barn, unge og foresatte

 • Tilbud til skoler og barnehager
  Våre dyktige formidlere kan tilby lese- og fortellerstund, litteraturformidling knyttet til tema og med fokus på leselyst.
 • Skolebibliotek
  Skolebibliotekene er underordnet folkebibliotekets system, og elevene i Haugesundskolen blir automatisk lånere når de starter på skolen. De får lånekortet sitt ved første skolebesøk på folkebiblioteket.
 • Kildesøk og kildekritikk
  Hvordan søke etter og vurdere kilder
 • Veiledning i oppgaveskriving
  Trenger du hjelp til å skrive oppgave?
 • Bokstart og lesekalender
  Bokstart- prosjektet ønsker å motivere deg som voksen til å gripe boka og lese, rime, synge og prate med barna du har i livet ditt.
  På fireårskontroll på helsestasjonen vil dere motta Lesekalenderen.
 • Pappatreff
  Velkommen til et uformelt treff for fedre hver tirsdag. Annenhvert treff blir det dessuten et kort program
 • Gratisarrangement for barn hver lørdag (se arrangementer)
  • Eventyrstund
   For småbarn. Engasjerende lesestund på barneavdelingen.
  • Familieyoga
   For foreldre med barn. Bli med på fortellerstund med yoga, arrangert av Sentrum Yoga. Arrangeres en gang i måneden, sjekk arrangementskalender for datoer.
 • Kodeklubb
  Bli med på kodeklubben! Lær koding og programmering av voksne som faktisk jobber med det
 • Gamingrom
  På biblioteket har vi eget gamingrom med PC-er til lån. Aldersgrense 9 år for PC, 7 år for Nintendo konsoll.
 • Meråpent bibliotek: selvbetjent bibliotek
  Få tilgang til biblioteket utenom betjent åpningstid
 • Stille lesestund / Silent reading
  Les mer ved å dedikere tid og finn konsentrasjonen og roen på denne spesielle lesesirkelen hvor du tar med egen, valgfri bok og leser i stillhet.
 • Frøbiblioteket
  Lån og plant frø fra biblioteket, lever frø fra egen hage til neste sesong
 • Lån sesongkort til FKH-kamper
  10 dager før hver hjemmekamp legger vi ut gratis billetter. Begrenset antall!

Digitale ressurser til barn og unge

Få oversikt over digitale tjenester gratis tilgjengelig her

Kontakt

Haugesund kommune
Ansvarlig redaktør: Siri O. Vikse
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygget med Libry Content