Rabinowitz-seminaret 2024: Fremmedhat eller brobygging?
Midtøsten og nordmenns holdninger til minoriteter i fokus på årets Rabinowitz-seminar.
Arrangementet krever billett
Dato
Tid
Sted
Haugesund folkebibliotek - Rabinowitz-salen
Arrangør
Rabinowitz-seminaret går som vanlig av stabelen 20. september, på fødselsdagen til den jødiske humanisten, skribenten og handelsmannen som seminaret ærer og henter sitt navn fra: Moritz Rabinowitz. Årets seminar har tittelen «Fremmedhat eller brobygging?», og er delt inn i fire ulike bolker.
Antisemittiske holdninger i den norske befolkningen øker etter flere år med nedgang. Negative holdninger til muslimer er stabile, men fremdeles svært utbredt. I første del av seminaret vil professor Claudia Lenz legge frem funn fra en holdningsrapport fra Holocaust-senteret, som er basert på intervjuer foretatt vinteren 2024. Hvordan påvirker krigen mellom Israel og Hamas nordmenns holdninger til jøder og muslimer?
I neste bolk vil journalist Lilla Sølhusvik lede en samtale med historiker og forfatter Marte Heian- Engdal. Før Gaza-krigen brøt ut i oktober 2023, var den lille landstripen ved Middelhavet hjemsted for mer enn 2 millioner mennesker. Med krigen ble alle disse livene lagt i ruiner. Hvordan kunne dette skje? I boken “Et Gaza-liv” forteller Marte Heian-Endal om en palestinsk familie, og tar oss med på reise bakover i tid, om Gazastripens historie som hjem og slagmark i over hundre år, og fram til de dramatiske ukene høsten 2023 – da de måtte flykte for livet.
Tredje bolk består av et gratis måltid som deles mellom alle deltakerne på seminaret.
Fjerde og avsluttende bolk er en konsert med duoen Songs We Carry. Duoen er et samarbeidsprosjekt der oudvirtuos Saied Silbak og multiinstrumentalist Ana Silvera. Silvera er en anerkjent sanger, komponist og multiinstrumentalist. Hennes familie var jødiske flyktninger fra den spanske inkvisjonen som bosatte seg i Aleppo (den gang en del av det osmanske riket) på 1700-tallet. Ladino-sangene som Ana synger, er den del av den kulturelle arven fra spansk-jødiske flyktninger, og er blitt sunget på Balkan og i det østlige Middelhavsområdet i århundrer. Saied Silbak er en palestinsk komponist og oud-spiller født i Shafaa`mr, en by som ligger i nedre Galilea i det okkuperte Palestina.
Formålet med seminaret er å legge til rette for samtaler om hvordan vi i ettertiden kan virke i ånden etter Rabinowitz. Seminaret samarbeider med Høgskulen Vestlandet og Haugesund Folkebibliotek, og mottar støtte fra Fritt Ord.
Relatert litteratur
Et Gaza-liv
Marte Heian-Engdal
Øverst på nazistenes liste
Arne Vestbø
Moritz Rabinowitz
Arne Vestbø