Til arrangementer

Vladimir Putin og Donald Trump - vår herres krigere?

Samtale, debatt og foredrag
Voksne

Verden på biblioteket!

Legg til i kalender
Helge Simonnes
Helge Simonnes
Helge Simonnes

Arrangementet krever billett

Dato

man 30. september

Tid

19:00 - 20:30

Sted

Haugesund folkebibliotek - Rabinowitz

Arrangør

Haugesund Folkebibliotek
Kjøp billett

Det er et spennende, og tildels skremmende, tema som tas opp når forfatter og tidligere redaktør i avisen Vårt Land, Helge Simonnes, kommer til Haugesund Folkebibliotek 30. september.

Det er ingen dristig spådom at Donald Trump og Vladimir Putin vil dominere det internasjonale nyhetsbildet i 2024. Putin har lovet at det skulle holdes «et rettferdig presidentvalg» i et krigførende Russland i 2024. Trump er klar favoritt til å bli Republikanernes presidentkandidat når det spennende valget avholdes i november.

I USA er den kirkelige støtten til Trump fortsatt påfallende sterk, til tross for alle rettssakene og skandalene rundt den tidligere presidenten. Påstander om at valget i 2020 ble stjålet, lever i beste velgående, sammen med sterke konspirasjonsteorier. Disse har slått rot i mange evangelikale miljøer. For mange troende amerikanere er Trump utvalgt av Vårherre selv. Bare med han ved roret, kan landet bli gjenreist åndelig, moralsk og økonomisk, hevdes det.

De mange konfliktene i Midtøsten er drevet av nasjonalistiske og religiøse motsetninger. Recip Erdogan og Viktor Orban bruker samme oppskrift i Tyrkia og Ungarn. Det er ikke uten grunn at Salman Rushdie har uttalt at hans største overraskelse i hans voksne liv er religionens fornyede kraft i samfunnet.

I det sekulære Norge er dette uforståelig. "Jeg er enig med den danske forfatteren og professoren Heini i Skorini som hevder at religion ikke er med i ligningen i det hele tatt når vi skal forstå hva som nå skjer på verdensscenen. I stedet for å erklære disse politikerne og deres støttespillere som gale, ønsker jeg i foredraget å få frem hvordan de tenker og hvor bevisste de er på retorikken som brukes," sier Helge Simonnes.

Tidligere sjefredaktør Helge Simonnes er forfatter av bøkene Trump, Gud og kirken og Putins hellige krig. Han er fast spaltist i Dagsavisen og er en ettertraktet foredragsholder rundt temaer i skjæringspunktet mellom religion og politikk. Han er spesielt opptatt av å forklare hvorfor politikere som spiller på religiøse følelser, får et så sterkt gjennomslag hos mange velgere.

Relatert litteratur

Kontakt

Haugesund kommune
Ansvarlig redaktør: Siri O. Vikse
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygget med Libry Content