Vladimir Putin og Donald Trump - vår herres krigere?
Verden på biblioteket!
Arrangementet krever billett
Dato
Tid
Sted
Haugesund folkebibliotek - Rabinowitz
Arrangør
Det er et spennende, og tildels skremmende tema som tas opp når forfatter og tidligere redaktør i avisen Vårt Land, Helge Simonnes, kommer til Haugesund Folkebibliotek 30. september.
Putin lovet at det skulle holdes «et rettferdig presidentvalg» i et krigførende Russland i 2024.
Tirsdag 5. november skal det avgjøres hvem som blir Amerikas 47. president. Valget kan få store konsekvenser for både USA, Europa og Ukraina.
Kamala Harris har brakt inn en helt ny dimensjon i det spennende valget. Selv om Harris nå har fått vind i seilene, skal vinnersjansene til Donald Trump ikke undervurderes. En av grunnene til at han ikke kan avskrives, er at han fortsatt har betydelig oppslutning i den store velgergruppen «hvite evangelikale kristne». Denne gruppen teller mellom 25-30 millioner velgere, og ved tidligere valg har Trump fått 80 prosent av deres stemmer.
Når nominasjonene til embetene som president og visepresident nå er klare, mener mange eksperter at det vil bli en enda mer polarisert valgkamp der religion vil spille en vesentlig rolle.
De mange konfliktene i Midtøsten er drevet av nasjonalistiske og religiøse motsetninger. Recip Erdogan og Viktor Orban bruker samme oppskrift i Tyrkia og Ungarn. Det er ikke uten grunn at Salman Rushdie har uttalt at hans største overraskelse i hans voksne liv er religionens fornyede kraft i samfunnet.
I foredraget belyser Helge Simonnes hvorfor Trump har en så magnetisk tiltrekningskraft på så mange kristne velgere til tross for at han ikke fremstår som den mest gudfryktige. Mange amerikanere mener han er den eneste som er sterk nok til å utfordre den liberale eliten i Washington. De ønsker at den kristne staten Amerika skal gjenreises og at man igjen kan «God bless America» med troverdighet. Når Trump så sterkt vektlegger bibel og de ti bud, er det mange som mener at han er utvalgt av Gud til å lede supermakten. At han kom helskinnet fra attentatet 13. juli, er for mange troende en bekreftelse på at Trump har Gud på sitt parti. I tillegg kommer saker som abortkamp og støtten til Israel
I det sekulære Norge er dette uforståelig. "Jeg er enig med den danske forfatteren og professoren Heini i Skorini som hevder at religion ikke er med i ligningen i det hele tatt når vi skal forstå hva som nå skjer på verdensscenen. I stedet for å erklære disse politikerne og deres støttespillere som gale, ønsker jeg i foredraget å få frem hvordan de tenker og hvor bevisste de er på retorikken som brukes," sier Helge Simonnes.
Tidligere sjefredaktør Helge Simonnes er forfatter av bøkene "Trump, Gud og kirken" og "Putins hellige krig". Han er fast spaltist i Dagsavisen og er en ettertraktet foredragsholder rundt temaer i skjæringspunktet mellom religion og politikk. Han er spesielt opptatt av å forklare hvorfor politikere som spiller på religiøse følelser, får et så sterkt gjennomslag hos mange velgere.
Relatert litteratur
Putins hellige krig
Helge Simonnes
Trump, Gud og kirken
Helge Simonnes
Kampen om korset i politikken
Helge Simonnes